Oodin arkkitehtuuri

 

Mikä Oodi? / Arkkitehtuuri

Aidosti julkinen tila

Oodi on suunniteltu yhdessä kaupunkilaisten kanssa, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla kaikkiin niihin toiveisiin ja tarpeisiin, joita kirjaston käyttäjillä on. Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Suomalaisen rakentamisen käyntikortti

Helsingin keskustaan kohoava uusi kirjasto koostuu lähes kokonaisuudessaan yleisölle avoimista tiloista. Rakennus tulee toimimaan Helsingin kirjastoverkon uutena keskipisteenä tarjoten kävijöille laajan valikoiman erilaisia palveluita. Suunnitelma perustuu ajatukseen kirjaston toimintojen jakautumisesta kolmeen eri kerrokseen. Rakennukseen tulee aktiivinen pohjakerros, rauhallinen ylin kerros sekä niiden väliin suljetumpi keskikerros eritystoimintoja varten.

Rakennuksen kaareutuva siltamainen muoto kutsuu vierailijoita käyttämään tiloja ja palveluja kaaren alla ja päällä, ulkona ja sisällä. Kirjastosta tulee muodostumaan uusi olennainen osa Helsingin urbaania ympäristöä ja Töölönlahden merkkirakennusten joukkoa.

Ylintä kerrosta lukuun ottamatta Oodin julkisivu on kauttaaltaan puuta, mikä pehmentää Töölönlahden arkkitehtuurin yleisilmettä. Verhoilussa käytetty puu on kuusta. Energiatehokas kirjasto on näyttävä suomalaisen rakentamisen käyntikortti.

 

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Oodissa on kolme kerrosta, joista kullakin on oma tunnelmansa. Tämä helpottaa kirjaston palvelujen hahmottamista.

Oodin katutaso on nopeatempoinen ja muuntuva tila useine sisäänkäynteineen. Avara aula, yleisö- ja tapahtumatilat, kirjastopalvelut sekä kahvila houkuttelevat viihtymään.

Toinen kerros on työskentelyn, tekemisen, oppimisen, vuorovaikutuksen ja yhdessäolon paikka, joka tarjoaa tiloja aktiivisten kaupunkilaisten eri tarpeisiin. Kerroksesta löytyy muun muassa studioita, pelihuoneita, työ- ja kokoushuoneita, kaupunkiverstas sekä työpaja- ja vuorovaikutustiloja.

Kolmannessa kerroksessa sijaitsee kirjataivas, joka on rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka kirjoineen, lukukeitaineen ja kahviloineen. Kansalaisparvekkeella voi ihailla kaupungin maisemia.

Oodin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA, joka voitti avoimen kansainvälisen keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun vuonna 2013. Oodi on huomiota herättävä rakennus lasi- ja teräsrakenteineen sekä puujulkisivuineen. Muotokielessä yhdistyvät niin perinteet kuin modernismikin.

Lue lisää: Arkkitehtitoimisto ALA