31.7.2018

Odes lungor andas i trappor, väggar och hyllor

Liisa Joensuu
Tmi Magic Words
Aktuellt / Odes lungor andas i trappor, väggar och hyllor

I julihettan förberedde man sig på Odes byggplats för att testa byggnadens lungor, dvs. för att börja mäta och justera ventilationssystemet. Utgångspunkten är en frisk och hälsosam inomhusluft utan störande brus eller känsla av drag. Utmaningarna för det krävande skedet som inleds i början av augusti är förknippade med husets varierande lokaler och deras ljudtekniska krav samt med speciella ventillösningar.

– Huset har hundratals tilluftsdon eller ventiler och galler som de också kallas, och mest i taken och väggarna, men också integrerade i mindre vanliga objekt som trappkanter och framöver även i bokhyllor och bord. Under min femton år långa karriär har jag inte tidigare stött på sådana här ventilationslösningar, berättar projektskötare Tony Lindholm från Are medan han förevisar en låghastighetsanordning för tilluft som dolts i trappkonstruktionen för loftet på tredje våningen.

Tony seisoo valtavan parvirakennelman seinustan vieressä ja osoittaa sen seinään piilotettua suurta mustaa venttiiliä.

– De tillåtna decibeltalen för ljudnivån på inblåsningen av tilluft, alltså på luftströmmen, varierar i olika rum. Medan 45 decibel tillåts i verkstäder och 38 decibel i kök, är det tillåtna värdet bara 33 i kontors- och konferensrum och så pass lite som 25 decibel i biografen, musikstudior och kontrollrum, berättar Tony Lindholm.

Decibelmätningarna görs på natten klockan 04–06, därför att bland annat tåg- spårvagns- och busstrafiken då är tystast. Ljuden från utsidan av huset får inte störa mätningen av ljud från tekniken. Det väl tilltagna tilluftsdonet på bilden finns i väggen till loftet i söder på tredje våningen. Skyddsplasten tas bort innan ventilationsmaskinerna startas och när allt är i skick kläs ventilen slutligen över med ett estetiskt galler.

Suuressa huonetilassa on valkoinen katto valoaukkoineen ja lasiseinät. Sähkömiehet tekevät lattialle jääviä kaapelointeja.

Tilluften stiger upp till taket och fördelas längs väggarna för att sedan sugas ut via takkrönen. Byggnadsarbetena på tredje våningen ligger väl till: undertaket är färdigt och dess yta har helt hållet översprutas så att det liknar ett stentak. Även om elarbeten ännu pågår i den södra änden på våningen, har kablarna i den norra änden redan täckts över med ett installationsgolv och ett par hundra kvadratmetrar av golvet belagts med ekparkett.

Mikroskopiskt noggrann städning

Renhållning och ventilation går hand i hand. Högsta möjliga renhetsklass P1 har fastställts för Odes byggarbeten. Enligt den får inget damm alls komma in i ventilationssystemet under byggskedet. Kravet ska ha uppfyllts innan skydden kan tas av från ventilationsdonen.

Kirsi Haapalainen seisoo valkoinen kypärä päässään ja oranssi huomioliivi yllään kellarin käytävässä kädet mopin varressa ja katsoo kohti.

Putsblank Siivouspalvelu Oy ansvarar för oavbruten underhållsstädning och den slutliga städningen av färdiga lokaler som stängs.

– En grupp på tio personer svarar för renhållningen. De dammsuger, avtorkar och tvättar ytorna mikroskopiskt noggrant. Ett utmanande skede ur vår synvinkel sett var det mångskiftande arbetet med undertaket på tredje våningen och besprutningarna av det, därför att de slängde ut minimala vita korn i luften, berättar gruppens chef Kirsi Haapalainen.

Lattialla on sähköjohtoja matalien metallisten kehikoiden päällä. Kehikon alapuolta mopataan puhtaaksi.

Alla konstruktioner som ska slutas till, gås igenom mycket noggrant, utan kompromisser. Till exempel installationsgolvet kan läggas över kablarna först när golvet har borstats, dammsugits och torkats av med fuktiga moppar, även under installationshyllorna och i minsta springor. Mätningen och justeringen av ventilationen kan inledas först när rummen är byggtekniskt färdiga och helt rena.

Kellarin konehuoneessa, suuren ilmanvaihtoputken takana, Kirsi tarkistaa siivoustulosta pyyhkäisemällä kädellään piiloon jäävää kohtaa.

I ventilationsmaskinrummet i källaren rengörs varje krök på varje rör, och apparatskåpen också inuti. Kirsi Haapalainen inspekterar arbetets resultat, men det slutliga beslutet om huruvida lokalerna är tillräckligt rena fattar en extern renhållningskonsult. En P1-inspektör från H&H Puhtaudenhallinta med sina geltejp besöker byggplatsen varje vecka. Arbetsplatsen får rapporter om eventuella restpartiklar som fastnat i gelytan.

Biografen blev ett ”ljuddämparmonster”

Biografen Kino Regina var särskilt utmanande när det gällde ventilationen. Ljud från systemet får inte störa filmtittandet, men publiken måste få tillräckligt med frisk luft. Tony Lindholm säger lekfullt att biografen är ett ”ljuddämparmonster”.

Huoneen yläosaa piettää suuri viisto rakenne. Sen alapuolella työskentelee asennusmiehiä.

I biografen installerar man som bäst bänkstommar. Utrymmet under läktarna utnyttjas i anknytning till familjebiblioteket som en plats för att äta matsäck. Detta utrymme ska förses med bordsgrupper. I slutet av juli installerade man isoleringsull under läktaren.

Työmies ojentaa neliönmuotoista mustaa villalevyä toiselle, joka seisoo rakennustelineen päällä.

Isoleringsullen läggs av Mirmar Oy, som svarar för hela entreprenaden med det offentliga utrymmet på första våningen. På bilden räcker Ragnar Kivik en fem centimeter tjock isoleringsplatta till Eerik Raudhäiding. Ovanpå skivorna monteras sedan perforerad plåt och därefter står panelbeklädnaden i turen.

Peltien asentaja makaa selällään lattialla ja poraa peltiä kiinni viistoon rakenteeseen aivan kasvojensa yläpuolella.

Arbetsställningarna kan ibland ställa utmaningar! Så här i familjebiblioteket kommer säkert ännu hundratals spädbarn och småbarn att krypa omkring i samma rum när de ger sig på utflykt efter att ha ätit sin matsäck.

Oodin länsipuolella olevan suuren lipan alla on vasta-asennettua laatoitusta, ja työmaa jatkuu Eduskuntatalon suuntaan, joka näkyy taustalla.

Under sommaren tog Ode och Medborgartorget nya former. Bibliotekets plattor av granit läggs samtidigt som Destia bygger lekparken Loru och Magasinsparken. Så småningom kommer bibliotekets kunder att vandra längs stenplattorna till framtidens bibliotek.