Tillbaka till artiklar

Skyltarna berättar vart du ska gå

30.8.2018

Text och foton Liisa Joensuu

Vid de första besöken på det nya centrumbiblioteket kan den stora och mångsidiga byggnaden kännas förvirrande för kunderna. Skyltar behövs, i synnerhet när funktionerna fördelar sig över tre våningar.

– Varje våning har sin egen stil och skiljer sig från de övriga när det gäller materialen. Skyltarna på de olika våningarna är formgivna enligt samma princip. Skyltarna på gatuplanet trycks på plåtar av blåst stål, på andra våningen vägleds besökarna av information tryckt på svart laminatbotten och på tredje våningen används ekskivor. Förutom finsk text har skyltarna även text på svenska och engelska, berättar YIT:s arbetsledare, byggmästare Essi Tuomenoja och arkitektbyrån ALA Oy:s projektarkitekt Jussi Vuori, medan de förevisar de skyltmodeller som är på väg till produktionen.

Kuvassa näkyy puupinnalle painettu kolmannen kerroksen pohjakartta.

Kartor med piktogram, det vill säga små bilder som illustrerar olika funktioner, gör det lättare att få en överblick över våningarna. Till exempel här på kartan över tredje våningen finns en spiraltrappa i mitten och till vänster om den en kaffekopp som visar var kaféet är. Precis intill finns Medborgarbalkongen, som kan nås genom två dörröppningar.

Jussi Vuori seisoo ulkona työmaatoimiston metallisilla portailla taustallaan kirjaston läntinen julkisivu. Hän pitelee puisia kolmannen kerroksen opasteita käsissään.

– I planeringen har vi samarbetat med olika grupper av funktionsnedsatta, för att biblioteket ska vara tillgängligt och lätt att överblicka för alla användare. För synskadade finns skyltar med punktskrift och golvskyltar i metall som vägleder den som rör sig med käpp. Vi kommer också att få tredimensionella kartor där man kan känna sig fram, berättar Jussi Vuori.

Skyltar i taket ger mer information

De olika våningarna får också mer detaljerade vägvisnings- och neonskyltar.

Kuvan etualalla on stop-merkki, joka kertoo lattia-asennuksen olevan käynnissä ja kieltää kauttakulun. Taustalla näkyy laaja tuloaula ja harmaata lattiaa.

I entrén finns till exempel neonskyltar som visar var infodisken, restaurangen och biografen finns. I slutet av augusti pågick arbetet med golven. Mikrocementen utgör en visuell förlängning av granitplattorna på utsidan och klarar hårt slitage.

Matalat kaartuvat portaat nousevat kohti katonrajaa.

Takskyltarna behövs särskilt på andra våningen, som inrymmer flest funktioner och till en början kan kännas lite labyrintartad. Skyltar berättar var kunderna hittar exempelvis läsesalen, konferens- och arbetsrum samt rum för audiovisuellt arbete. Sittrappan mitt i våningen är en bra utgångspunkt när man ska orientera sig. Den har fått sin slutgiltiga yta, en grå heltäckningsmatta, men kommer ännu att förses med olika kuddar. I trappstegen finns eluttag för laddning av bärbara apparater.

Huonetila on rajattu valkoiselta lasilta näyttävin seinin katosta lattiaan.

Till den andra våningens specialiteter hör evenemangslokalen Kuutio. Denna lokal kanske bara ser ut som ett rum avgränsat av glas, men den är väldigt mångsidig. De smarta glasväggarna kan göras mattare eller klarare med hjälp av el och det är möjligt att projicera bilder på dem. Rummet passar för utställningar där man behöver mycket projektionsyta.

En bokhimmel med ekparkett

Personer med rörelsenedsättningar tar sig enkelt mellan de olika våningarna med hiss, och i byggnaden finns även rulltrappor som gör det enklare att ta sig fram.

Suuressa vaaleassa tilassa on lasiset ulkoseinät, joiden läpi siintää Eduskuntatalo. Lattiatasossa on menossa parketin asennus.

Den som klarar av det kan välja spiraltrappan i stål, som tar besökaren ända från entrén på bottenvåningen till bokhimlen på tredje våningen. Trappans böjda vägg syns övertäckt till vänster på bilden. På tredje våningen är skyltarna av ek, eftersom golvet är av ekparkett. I slutet av augusti hade vi hunnit lägga parkett på ungefär hälften av hela golvytan. Kaféet betjänar kunderna alldeles intill spiraltrappan och Medborgarbalkongen, på den sida som vetter mot Riksdagshuset.

Valtavan mustan ulkoseinän edustalla on henkilönostin, jonka korissa kaksi miestä kiinnittää puisia rimoja seinän teräslevyyn.

Skyltar sätts också upp utanför Ode. Vid ytterdörrarna installeras i slutskedet av byggandet digitala tavlor som berättar om olika aktuella evenemang. På Odes fasad monterades i augusti de vågräta ribbor som syns på bilden, som blir stomme för den slutliga panelen.

Arkitekten behövs ända till slutet

Arkitekten Jussi Vuori har arbetat med centrumbiblioteket ända sedan tävlingsskedet. I början av projektet deltog omkring 15 arkitekter från ALA, och ännu i slutskedet av byggandet var ungefär fem stycken kvar.

Lähikuva hymyilevästä Jussi Vuoresta. Hän seisoo ulkona, ja taustalla näkyy pätkä kirjaston toistaiseksi mustasta julkisivusta.

– Genomförandet bara snabbas upp mot slutet. – Nu färdigställs ytorna, och vi fattar dagliga beslut om de sista detaljerna. Till mitt arbete hör huvudsakligen att övervaka kvaliteten och förklara bilderna för byggarbetarna. Arbetet har gått bra och byggnaden har i stort sett inte förändrats jämfört med tävlingsförslaget från 2013. Det känns bra att få skapa ett sådant här monument i min egen hemstad, säger den infödde helsingforsaren.

Essi Tuomenoja katsoo kohti lähikuvassa taustanaan rakennustyömaa.

– Även arbetsplatsbasen blir kvar fram till öppningen. YIT färdigställer nu personalrummen, för redan under hösten kommer bibliotekspersonal att arbeta i huset med att ställa böcker i hyllor. Därför har vi också särskilt bråttom med bokhimlen på tredje våningen, berättar Essi Tuomenoja.

 

 

 

Dela artikeln