Vad kan man göra på Ode?

Ode är just det som du vill att det ska vara. Träffa vänner, skapa egen konst, läs och koppla av. Kom med hela familjen, boka ett mötesrum eller tillbringa en arbetsdag i en lugn miljö. På Ode kan du också ordna evenemang själv!

Tjänsterna

Läs och låna böcker och annat material

På tredje våningen finns den fakta- och skönlitteratur som lånas ut. Kunderna kan välja mellan cirka 100 000 band. Det finns läsning på många olika språk, såsom på de vanligaste europeiska språken, arabiska, kinesiska, somaliska och ryska.

På den översta våningen finns tidningar och tidskrifter samt pekplattor för läsning av e-tidningar. Där finns även servicedisken för reserverat material. Inlämningsautomaten finns på bibliotekets bottenvåning.

Använd familjebibliotekets tjänster

Tjänsterna för barn och familjer har beaktats på de olika våningarna på Ode. Ode är tillgängligt med barnvagn och det finns faciliteter för barnfamiljers behov på biblioteket. På biblioteket finns mycket böcker och annat material för barn, evenemangslokaler, sagorum och barnskötselrum.

På entrévåningen finns en parkeringsplats för barnvagnar och utrymmen där man kan äta medhavd mat. I barnens värld på tredje våningen finns ett omfattande urval av barnböcker och annat material. I barnens värld organiseras avgiftsfria evenemang, såsom sagostunder och särskilda dagar för barn.

Tillverka föremål, pyssla och reparera

I stadsverkstaden på andra våningen kan du prova på att skriva ut eller skanna i 3D, pyssla, sy, pimpa upp, reparera och snickra. Du kan låna det du behöver bland ett stort urval av verktyg, allt från laserskärare till märkmaskiner, värmepress, symaskiner, overlockmaskiner, broderingsmaskiner och knappmaskiner.

 

Håll ett möte eller arbeta

Ode är en ypperlig plats för distansarbete, studier eller kontorsdagar som frilansare. Man kan ordna egna möten eller undervisningsstunder genom att boka något av grupprummen (10 st. av olika storlekar) eller en undervisningslokal.

Därutöver finns det trivsamma, öppna arbetsutrymmen med flera eluttag på Ode. Kunderna har datorer, skrivare, kopieringsmaskiner och en trådlös nätförbindelse till sitt förfogande.

Upplev eller ordna evenemang och utställningar

På Ode kan du delta i stadsevenemang, lyssna på föreläsningar, besöka utställningar eller medverka i verkstäder. Du kan även producera egna evenemang i bibliotekets lokaler.

1:a våningen: allaktivitetssalen, biografen

På den livliga entrévåningen finns en stor sal och en biograf för filmvisningar och evenemang. Ode bjuder på otaliga möjligheter att ordna utställningar, pop up-verksamhet, föreställningar eller till exempel performanser.

2:a våningen: evenemangslokalen Kuutio

Kuutio är en lokal på cirka 100 kvadratmeter med smarta glasväggar. Där kan man ordna till exempel virtuella seminarier eller verkstäder eller hålla föreläsningar.

3:e våningen: evenemangsutrymmet för barn

I barnens värld kan man ordna evenemang för hela familjen, såsom sagostunder, verkstäder och jippon.

Skapa bild eller ljud

I de ljudisolerade musikstudiorna och andra arbetsrummen på andra våningen kan du musicera, spela in musik, editera, ta studiofotografier, göra mediekonst eller förverkliga dig själv på många olika sätt. Studiorna och de grafiska arbetsstationerna med utrustning för även de mest krävande amatörerna kan bokas för privat eller gemensamt bruk.

Spela

I spelrummen på den andra våningen i Odet kan du låta fantasin flöda. Där finns spelutrustning från PC-datorer till VR-glasögon och ett datorrum där man också kan spela.

Ta en kopp kaffe eller äta på restaurang

När man frågade stadsborna hurdana önskemål de hade om det nya bibliotekets tjänster stod ett mysigt bokcafé och en biblioteksbar på mångas önskelista. Efter en konkurrensutsättning valdes Fazer som producent av restaurang- och cafétjänsterna. På den första våningen finns en restaurang med utskänkningsrättigheter, ett café och en terrass och på tredje våningen ett café där du också kan köpa med dig läckerheter för att avnjuta dem på Medborgarbalkongen därifrån du har en fin utsikt.