Takaisin artikkeleihin

3D-tulostinta kokeilemassa

26.5.2017

Jenni Saarilahti

Kirjastoissa on ollut 3D-tulostimia jo joitakin vuosia. Mitä niillä voi tehdä, ketkä niitä käyttävät? Ja miten tulostin toimii?

Laatikkomaisen tulostimen kyljessä on robotin kuva ja sisällä laite, joka kelaa lasilevylle edestakaisin sinistä muovilankaa. Vähitellen tuosta langasta muodostuu leimasinmainen alusta, sitten alustaan alkaa piirtyä yksityiskohtia. Pian hahmottuu teksti: police.

Näen 3D-tulostimen ensimmäistä kertaa käytössä. Olen pyytänyt tulostusoppaaksi Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaan Azam Balavardin. Hän on valinnut ensimmäiseksi 3D-tulosteekseni poliisin virkamerkin.

Täällä Thinginverse-sivustolla on valtavasti valmiita tulostettavia malleja, mutta nyt kannattaa valita sellainen, joka tulostuu nopeasti, Balavard neuvoo. –  Tulostusaika riippuu kappaleen koosta, muodosta ja siitä, miten tarkkaa jälkeä haluaa.

Poliisimerkki on valmis noin puolessa tunnissa. Lyhykäisyydessään tulostaminen sujuu näin: Valitaan 3D-mallisivustolta haluttu tiedosto – edistyneemmät osaavat suunnitella 3D-malleja itsekin –, ladataan se kirjaston tietokoneelle, tarkistetaan että tulostimessa on oikeaa värinauhaa ja oikeat asetukset, tulostetaan. Ensin 3D-laite lämpenee, sitten tulostaa ja lopuksi jäähtyy. 

Tulostimen vieressä on myös ohje, jossa tulostuksen vaiheet ja tulostimen asetukset on kerrottu selkeästi.

Huviksi ja hyödyksi

Kaikki eivät tarvitse ohjetta eivätkä varsinkaan opastusta. Azam Balavard kertoo, että 3D-tulostimet ovat etenkin nuorten ja teini-ikäisten suosiossa.

Teinit tulostavat Pikachuja ja muita suosikkihahmojaan.

Mutta käyttävät kirjaston tulostinta muutkin, seniori-ikäiset ja myös hyötyesineitä tarvitsevat.

–  Eräs nuori perhe tulosti itse suunnittelemansa ovistopparin. Laboratoriotyöntekijä taas kertoi hyödyntävänsä työssään millimetrin reikään mahtuvaa pienen pientä osasta, jonka hän tulosti täällä.

Kirjastossa on esillä 3D-tulosteita: talon pienoismalli, pilli jonka sisällä on helisevä kuula, muotteja.

Neljä tuntia kerrallaan

Kaupunkiverstaan laitteet ja palvelut on esitelty Kaupunkiverstas.fi-sivustolla. Laitteita voi varata Varaamon kautta.

3D-tiedoston on hyvä olla tiedossa jo etukäteen. Tutustu näihin sivustoihin:

  • Thinginverse: sivusto mallien jakamiseen, tuhansittain vapaasti käytettäviä malleja
  • Tinkercard: verkon kautta toimiva maksuton ja helppo mallinnusohjelma yksinkertaisten 3D-mallien suunnitteluun
  • SketchUp: maksuton 3D-mallinnusohjelma


Enimmäisaika tulostimella on neljä tuntia. Valmiin tulosteen materiaalimaksu on 70 senttiä. Kirjaston virkailija aloittaa tulostuksen ja ottaa valmiin esineen pois tulostimesta. Virkailijoilta voi myös pyytää apua tulostuksen vaiheissa.

Kaupunkiverstaan tulostus on tarkoitettu ei-kaupalliseen käyttöön. Tulostimilla voi tehdä esimerkiksi prototyyppejä, pienoismalleja ja pieniä hyöty- ja koriste-esineitä. Kaupunkiverstaalla käytettävä materiaali on myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia.

Sitten vaan ideoimaan! Oodiin on tämänhetkisen tiedon mukaan tulossa viisi 3D-tulostinta.

Jaa artikkeli