Supersaturation - Taidetta, tiedettä ja virtuaaliteknologiaa ilmastonmuutoksesta

17.5.2019 18:00

Keskustakirjasto Oodi

1. kerros Maijansali

Pilviä kannattelevat ilmavirrat, mutta ilman aerosolihiukkasia, pilviä ei olisi olemassa. Muodoton muoto, muuttuva tapahtumien näyttämö, avoin monille mahdollisuuksille ja heijastuksille, silti todellinen, aktiivinen ja keskeinen. Joskus pilvi ulottuu maanpinnalle asti, joskus tulevaisuuteen – ja ohikiitävän hetken ajan pilvi on edessämme.

Taiteen, tieteen ja teknologian väliset rajat hämärtyvät, kun näkymätön, ulottumaton ja tuntematon yhdistyvät Supersaturation-tapahtumassa. Illan aikana tarkastellaan monialaisesti atmosfäärisiä ilmiöitä, pilvien muodostumista ja uusinta ilmastotutkimusta. Ilmakehän aerosolihiukkaset ovat moniulotteisia ajassa, ympäristössä ja yhteiskunnassa liikkuvina ilmastonmuutoksen hypermuuttujina: siksi niiden nopeaa liikettä ja vaikutuksia Maapallon ilmastoherkkyyteen täytyy tutkia ja mitata jatkuvasti.

Ohjelmaan kuuluu taiteen ja tieteen vuoropuhelu ilmastonmuutoksesta keskustelijoina tieteen akateemikko Markku Kulmala ja kuvataiteilija Josefina Nelimarkka sekä reaaliaikaisesti mitattua ilmavirroista ilmenevää taidetta ja musiikkia, pianisteina Tapio Viitasaari ja Johanna Tarkkanen. Virtuaaliteknologia tuo ilmakehässä muodostuvat aerosolit ja pilvipisarat yleisön luo sekä avaa näkymiä ilmastonmuutoksen monimutkaisiin vuorovaikutusprosesseihin taiteellisin keinoin. Tapahtumassa esitellään Josefina Nelimarkan ja Ilmakehätieteiden keskus INARin kanssa yhteistyössä kehitetty mobiilisovellus, joka muuttaa näkymättömän ilman maailman näkyväksi lisätyssä todellisuudessa (AR).

https://www.helsinki.fi/fi/inar-institute-for-atmospheric-and-earth-system-research

www.josefinanelimarkka.com