Etätapahtuma - Runoilija Erkka Filander ja Leevi Lehdon John Keats -suomennos

22.5.2020 15:00

Keskustakirjasto Oodi

Helsinki-kanava

Romantiikan ajan runoilija John Keats on ajankohtainen Leevi Lehdon uuden suomennoksen vuoksi. Runoilija Erkka Filander tuntee Keatsin ja Lehdon suomennoksen. Filanderia haastattelee toimittaja ja kriitikko Vesa Rantama.

Tapahtuma on katsottavissa livenä helsinkikanava.fi -sivulla perjantaina 22.5. klo 15. Tallenteen voi myöhemmin katsoa samalta sivulta: https://www.helsinkikanava.fi

Koko tuleva ohjelmisto: http://helmet.fi/kirjastohelsinkilive
Menneiden tapahtumien taltioinnit: https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/web/helsinkikanava/folder?groupItemId=39419587

John Keats (1795–1821) oli englantilaisen romantiikan viimeisiä suuria runoilijoita, joka tunnetaan erityisesti aistillisista oodeistaan. Keats jäi suurelta osin ilman minkäänlaista tunnustusta hänen lyhyen elämänsä aikana, mutta kuolemansa jälkeen hänen runoihinsa ihastuivat monet runoilijat ja kirjallisuuden ystävät.

Syksylle ja muita runoja ja kirjeitä (Poesia, 2020) on valikoima kuuluisan romantikon, runoilijoiden runoilijaksi kutsutun John Keatsin runoista ja kirjeistä, joita on myös luonnehdittu ainutlaatuiseksi dokumentiksi runoilijaksi tulemisesta. Suomentaja ja runoilija Leevi Lehdon (1951-2019) tavoitteena on ollut kääntää Keats sellaiseksi kuin hänet olisi elinaikanaan käännetty, jos se olisi ollut silloin mahdollista.

Erkka Filander (s. 1993) on runoilija, joka jakaa aikansa Jyväskylän, Rooman ja Helsingin välillä. Hänen kosketinkiviään ovat englantilaiset romantikot John Keats ja Percy Bysshe Shelley.

Erkka Filanderin teokset Helmet-kirjastoissa: https://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__SFilander%2C%20Erkka%2C__O-date__X0?lang=fin&suite=cobalt

Kuva: Olli-Pekka Tennilä

***

Helsingin kaupunginkirjasto tuottaa kirjallisuuteen liittyviä, hyödyllisiä ja hauskoja sisältöjä helsinkikanavalle.

https://www.helsinkikanava.fi/fi_FI/info

Helsinki-kanava tarjoaa verkkolähetyksiä ja julkaisee tallenteita muun muassa Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksista, Helsingin kaupunginorkesterin konserteista ja Pormestarin asukasilloista. Kanavalla julkaistaan myös kaupunkilaisten omia "Kaupunkilaisten videot"-videoita.