Takaisin artikkeleihin

Ilmanlaatumittareita voi lainata 11.3. alkaen Oodista

13.3.2020

Keskustakirjasto Oodiin sekä Itäkeskuksen, Vallilan ja Viikin kirjastoihin tulee 11.3. alkaen lainattavaksi yhteensä kymmenen ilmanlaatumittaria. Lainattavaksi tulevat ilmanlaatumittarit mittaavat ulkoilman häkäpitoisuutta ja tuloksia voi seurata omalle puhelimelle ladattavalta sovellukselta.

Ilmanlaatumittari kulkee mukana käteen kiinnitettävässä rannekkeessa. Mittari lähettää tiedot bluetoothin kautta käyttäjän puhelimeen, josta niitä voi tarkastella geme.io:n kehittämän Oo-sovelluksen kautta. Tiedot välittyvät myös Helsingin yliopistolle, jossa mitattavaa tietoa käytetään tutkimustarkoituksiin. Tiedon kerääntyessä tuloksia voi kuka tahansa tarkastella myös geme.io-sivustolla ja mittareita lainaavien kirjastojen infotauluilta.

Tavoitteena on, että lainattavien mittareiden avulla saataisiin kerättyä mahdollisimman monipuolisesti tietoa eri alueiden ilmanlaadusta.

– Häkäpitoisuuksien avulla on tavoitteena tutkia, millainen on ilmanlaadun yleiskuva ja mittareilla kerättyä tietoa voidaan hyödyntää monella tavoin kaupunkisuunnittelussa, kertoo ilmanlaatumittarit kehittäneen Loopshore Oy:ntoimitusjohtaja Janne Edgren. Ilmanlaadun mittauksella saadaan mm. tietoa siitä, miltä alueilta liikennettä olisi hyvä ohjata muualle tiettyihin vuorokaudenaikoihin. Norjassa on esimerkiksi hyödynnetty ilmanlaatutietoja siten, että tietyillä alueilla on huonomman ilmanlaadun aikaan yksityisautoilua koskevia rajoituksia ja toisaalta halvemmat hinnat julkisen liikenteen maksuissa, kertoo Edgren.

Nyt kirjastoihin lainattavaksi tulevat ilmanlaatumittarit ovat vielä prototyyppivaiheessa.

– Mittarit eivät ole vielä täydellisiä, joten käyttäjien kokemukset ja palautteet ovat kehittämisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä, kertoo Edgren. Hän toivookin kirjaston asiakkaiden lähtevän mukaan testaamaan mittareita ja antamaan näin oman panoksensa kaupungin kehittämiseen.

Ilmanlaatumittareiden kirjastolainaus on osa Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin UrbanSense-hanketta, jossa hyödynnetään 5G-ratkaisuja kaupunkiympäristön havainnointiin ja ilmanlaadun reaaliaikaiseen seuraamiseen.

– Kirjastojen tehtävänä on edistää tiedonsaantia ja yhteiskunnallista keskustelua, ja nyt kokeiluun tulevat mittarit tekevät juuri sitä. On tosi hieno juttu päästä yhdessä asiakkaidemme kanssa mukaan tällaiseen tiedonkeruuseen, jonka tavoitteena on saada parempi kuva yhteisen ympäristömme tilasta, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Nyt kokeiluvaiheessa käytettävät ilmanlaatumittarit ovat 3D-tulostimella tulostettuja ja ne on tehty biohajoavasta muovista. Laitteiden laina-aika on kaksi viikkoa, eikä niitä voi varata eikä lainaa uusia. Ilmanlaatumittarit ovat kirjastojen lainausvalikoimassa toistaiseksi.

Jaa artikkeli