Takaisin artikkeleihin

Mitä Oodin lastenalueelle kuuluu?

22.4.2020

Siina Tiuraniemi

Oodin Kirjataivaan lastenalueella on käytetty sulkuaikaa hyödyksi ja laitettu kaikki hienoksi.

Lastenalueen asiakaskunta on siinä mielessä erilaista kuin muualla Kirjataivaassa, että he ovat ensinnäkin keskimäärin lyhyempiä, ja toisekseen usein vielä harjoittelevat lukuhommia ja kirjaston käyttöä. Heiltä kaikilta ei voi odottaa taitoa laittaa kirjat takaisin paikalleen aakkosjärjestykseen. Lastenalueella on siis totuttava siihen, että asioita löytyy ihmeellisistä paikoista, ja se tarkoittaa vain, että aineistot kiinnostavat ja kirjastoa on käytetty perusteellisesti. Mutta nyt on ollut aikaa järjestellä taas kaikki kunnolla oikeille paikoilleen. Hyllyt on pesty yhteistyössä siistijöiden kanssa, kirjat ja muu aineisto on huolehdittu paikalleen odottamaan asiakkaita.

Sulun aikana Oodin lasten ja nuorten tiimi on myös harjoitellut käyttämään toisen kerroksen Kaupunkiverstaan laitteita ja tehnyt koristeita Kirjataivaaseen. Lastenalueen puut ovat saaneet asukkaikseen laserleikkurilla tehtyjä kolibreja ja Satumaton ympärille lattiaan on tulossa vinyylileikkurilla ja suurkuvatulostimella taituroituja koristeita.

Tapahtumat siirtyivät verkkoon 

Keväälle oli sovittu monia kivoja ja odotettuja lastentapahtumia ja kirjailijavierailuja, jotka peruuntuivat, kun kirjastot määrättiin laitettavaksi kiinni. Lasten ja nuorten tiimi on tehnyt kovasti töitä, että mahdollisimman moni tapahtuma saataisiin kuitenkin pidettyä verkon välityksellä.

Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin uuden tunnetaitokirjan Fanni ja liian jännittävä yö julkistustilaisuus oli tarkoitus pitää Oodissa, mutta tilaisuus jouduttiin perumaan. Helsingin kaupunginkirjasto sai kuitenkin pikavauhtia striimauskalustonsa kuntoon ja Julia Pöyhönen tuli pitämään virtuaalisatutunnin Oodiin. Video on nyt Helsinki-kanavan katsotuimpia, sinäkin voit katsoa sen täältä.

Ensi viikolla on tulossa ihan mahtava satutuokio, kun luetaan Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan uutuuskirjaa Merimonsterit. Myös Merimonstereiden oli alun perin tarkoitus tulla Oodiin esiintymään, mutta onneksi tapahtuma saatiin järjestymään näin.

Oodissa järjestetyt ruotsinkieliset Rimjam-tapahtumat on myös siirretty striimattavaksi. Ne esitetään suorana keskiviikkoisin kello 11 Helsinki-kanavalla ja tallenteen voi katsoa myöhemmin. Rimjam on lapsen ja aikuisen yhteinen ohjattu leikkihetki, johon on mukava osallistua kotona.

Näiden esimerkkien lisäksi löydät Helsinki-kanavalta paljon muutakin mahtavaa katsottavaa ja kuunneltavaa lapsille. Striimituotanto on vasta pääsemässä vauhtiin, joten lisää kivaa on tulossa!

Tulevaisuutta ja virtuaalimaailmoja

Normaalisti Oodissa järjestetään paljon työpajoja päiväkodeille ja kouluille, mutta nyt kun se ei ole mahdollista, on hyvä hetki keskittyä tulevien pajojen suunnitteluun ja valmisteluun. Lasten ja nuorten tiimissä on paneuduttu sisältöjen kehittämiseen, sillä niitä juttuja on hyvä tehdä osittain etätöinä.

Etätöinä Oodin lasten ja nuorten tiimi on tehnyt myös yläkouluikäisille Seppo.io-pelin nimeltä Ruudun takaa. Siinä pelaaja imeytyy VR-lasien kautta virtuaalimaailmaan ja pääsee ratkomaan kinkkisiä tehtäviä päästäkseen kotiin. Pelin aiheena on moni- ja medialukutaito, ja pelissä on mukana kirjavinkkejä. Peliä pääsee pelaamaan Seppo.io-sivuilla. Pelaajakoodi on 876B9F.

Seppo.io on hauska pelillisyysalusta, jossa voi luoda pelin joko nettiin tai vaikka kirjaston sisälle. Myöhemmin on tarkoitus tehdä Seppo.io-pelejä, joissa koululaiset voivat seikkailla Oodissa ratkomassa tehtäviä, mutta nyt kun se ei ole mahdollista, peli on toteutettu netissä.

Toivottavasti pian nähdään taas Oodissa, mutta siihen asti teemme teille parhaamme mukaan sisältöjä etänä. Helsinki-kanavan lisäksi voit etsiä vinkkejä kotona puuhailuun Helmet-sivuilta, jonne on kerätty kootusti kirjastojen tuottamia touhuja.

Jaa artikkeli