Tillbaka till artiklar

Hur är det att vara en delfin?

12.4.2021

Ääreen-projektet är en interaktiv, dokumentarisk animation som spelas upp i Odes lokal Kuben. En expertjury har bland de förslagna verken valt att verkställa Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (I en annans skinn. En djuplodning – hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?).

”Vårt förslag Syväluotaus behandlar delfiner och deras ekolokaliseringssinne. Verket har som mål att översätta delfinernas tillvaro till något som människor kan förstå och bjuda på en immersiv konstupplevelse som ökar på vår empati”, berätta Leena Pukki och Karoliina Paappa.

Verket är en interaktiv animation som projiceras på två av Kubens väggar.
Till animationen hör ett ljudlandskap som består av delfinernas olika klick- och visselljud.
Delfinerna har skapats genom animationsteknik medan undervattensvärlden är videofilmad. Referensbilderna och ljudmaterialet har spelats in av delfiner som lever i naturförhållanden.

Enligt juryn var verksförslaget äventyrligt och upplevelserikt. Verket utnyttjar mångsidigt de möjligheter som Kuben erbjuder och skapar ett utrymme för en helhetsupplevelse som använder flera sinnen. Kommunikation och empati mellan arter är frågor som resonerar i vår tidsålder, och verkets sätt att närma sig frågan är intressant.

Centralen för audiovisuell kultur AVEK stöder produktionen av det valda verksförslaget med ett bidrag på 10 000 euro.

Fyra verksförslag deltog i ansökan. Arbetsgrupperna som gjort förslagen valdes av juryn till en utvecklingsverkstad som arrangerades i januari. I verkstaden finslipade arbetsgrupperna tillsammans med yrkesfolk sina idéer för projekt som kombinerar animation och dokumentärfilm. Verksförslagen var av hög kvalitet och professionella. De bjöd på samhällsrelevanta och aktuella ämnen i en interaktiv form, som beaktade bibliotekets offentliga väsen och användare.

Till juryn hörde animations- och filmregissör Kari Juusonen, konstnär Maija Blåfield, kurator Elina Suoyrjö, mediekonstens produktionsrådgivare Milla Moilanen (AVEK), mediekonstnär och -producent Marko Tandefelt samt specialbibliotekarie Sanna Huttunen och bibliotekarie Tuukka Haapakorpi från Ode.

I korthet: Ääreen-projektet i Ode

Ääreen är ett konstprojekt som kombinerar immersiv animation och dokumentärfilm i centrumbiblioteket Ode. Målet är att stödja och uppmuntra konstnärer som är intresserad av dokumentarisk animationskonst och att skapa fungerande utställningspraxis för mediekonst i ett bibliotekssammanhang. I oktober ställer Ode ut animationen överallt där den kan ställas ut, och det lovas mer utställningar och presentationer.

Projektet är ett samprojekt mellan Centret för konstfrämjande, centrumbiblioteket Ode, Turku Animated Film Festival, Animaatiokulta ry, Taiteilijajärjestö MUU ry, Centralen för audiovisuell kultur AVEK, Aalto-universitet, Nationella audiovisuella institutet KAVI och det danska ANIDOX-forumet, och det koordineras av länskonstnär Annika Dahlsten.

Dela artikeln