Tillbaka till artiklar

Kampanjen inbjuder att sända julpost till äldre

17.11.2020

Den glädjespridande sammanslutningen Siskot och Simot ordnar kampanjen ”Julpost till äldre” 16.11–11.12.2020 tillsammans med sina samarbetspartner. I kampanjen samlar man julkort till äldre klienter i hemvården och boendeservicen. Förutom Helsingfors medverkar även över 90 orter runt om i Finland.

”Genom att sända ett julkort får en äldre människa som är ensam en känsla av att någon tänker på hen. Med kortet kan man skapa ett rörande intryck och glädje för en medmänniska”, berättar Eero Väisänen som är verksamhetsledare för Siskot och Simot.

I Helsingfors organiseras kampanjen av Eliisa Saarinen, utvecklingsexpert för frivilligverksamhet. “Helsingfors stad medverkar med glädje i denna varmhjärtade kampanj. Delta genom att göra ett julkort och leverera det till insamlingsstället 16.11–11.12.2020. I Helsingfors samlar vi julkort för klienter i Seniortjänsterna, såsom boendeservicen och hemvården”, säger Saarinen.

I Helsingfors kan man även göra korten i julkortsverkstäder och i vissa meröppna bibliotek. Julkortsverkstäder ordnas åtminstone i Helsingfors stadsmuseum, Annegården och Månsashuset.

På kortet önskar man god jul. Som mottagare anger man ”Till dig” och som avsändare eget namn och Siskot och Simot. Kortet levereras till närmaste insamlingslåda utan kuvert.

Biblioteken fungerar som insamlingsställen

I Helsingfors fungerar biblioteken som insamlingsställen. Insamlingsställen för julkort finns i båda biblioteksbussarna, Ode centrumbiblioteket och Östra centrums bibliotek och biblioteken i Jakobacka, Berghäll, Gamlas, Kottböle, Drumsö, Malm, Månsas, Åggelby, Svedängen, Böle, Parkstad, Bocksbacka, Richardsgatan, Skomakarböle, Mosabacka, Stapelstaden, Tölö, Vik och Nordsjö. Alla insamlingsställen för julkort och eventuella postningsadresser finns på kampanjens webbplats (på finska): siskotjasimot.fi/joulupostia.

Kampanjens samarbetspartner är Kommunförbundet, Medborgarinstitutens förbund, Medborgararenan, Helsingfors stad och Finlands 4H förbund. Kampanjens beskyddare är republikens president Sauli Niinistö.

Bild: Maija Astikainen / Helsingfors stad

Dela artikeln