Tillbaka till artiklar

Obotti, Odes egen rekommendationsrobot

16.6.2021

Obotti är en mobilapplikation som du laddar ner till din egen mobila enhet och som sedan leder dig ut på äventyr bland hyllorna.

Att främja läsning och öppna upp innehåll hör till bibliotekets kärnuppgifter. Ode är ett innovativt bibliotek och det är vår uppgift att skapa nya och inspirerande sätt att hjälpa folk att hitta material.

Obotti är en mobilapplikation, utvecklad av HeadAI, som nyttjar artificiell intelligens. Vem som helst kan använda appen på biblioteket eller kanske hemma. Utifrån dina val rekommenderar den olika saker bland hyllorna eller i miljön på Ode.

Appen har olika botar med egna färdiga intressesfärer. Du kan välja en bot efter dina egna preferenser som ger dig rekommendationer utifrån sina böjelser, men också på basis av dina val. Upplevelsen är interaktiv och rekommendationerna utformas kring användaren – du kan träna botarna som du vill.

Obotti är lätt att använda och fungerar på finska, svenska och engelska. Man kan också få Obotti att rekommendera material för endast barn och ungdomar.

Obotti är fortfarande i inlärningsskedet, så det är viktigt att vi nu får användarupplevelser för att kunna vidareutveckla Obotti. Testa Obotti och berätta för oss hur det gick!

Obottis botar:

Gutenberg är en social bot hos Ode som anpassar sig till dina val.

Lennon trivs bäst med en hållbar, rockig livsstil.

Verne tar med dig till andra verkligheter.

Dude trivs med njutningar, kulinariska upplevelser och estetik.

Tove vill gärna ut på äventyr till havs och upp i bergen, men stannar ändå helst hemma.

Scarlett älskar att rumla om i svallande känslor.

Foto: Helsingfors stad / Maarit Hohteri

Dela artikeln