Tjänster och lokaler / Tjänsterna

Vad kan man göra på Ode?

Ode är just det som du vill att det ska vara. Du kan låna böcker, läsa tidningar, gå på lunch, arbeta, hänga omkring, gå på bio, studera, hålla ett möte, arrangera ett evenemang, ta ett glas vin, bekanta dig med EU:s verksamhet, skapa musik, träffa kompisar, sy gardiner, leka med barn, spela bordsspel. Allt detta erbjuder Ode, och mer.

Bokhimlen

Bokhimlen på tredje våningen är bokmalens paradis med ett omfattande urval verk på nästan 20 språk. I sofforna i trädens skugga kan du tillbringa tid, läsa böcker och tidningar eller spela bordsspel med dina vänner. Från Medborgarbalkongen öppnar sig en fantastisk vy över Tölöviksparken och stadens centrum. På Ode utnyttjas robotik, som i Bokhimlen syns i form av automatstyrda vagnar som rullar lite här och var.

Vi erbjuder cirka 100 000 verk till utlåning. Det finns material för barn, unga och vuxna. Vi har stadsbibliotekets största notsamling, en mycket stor seriesamling och många olika konsol- och brädspel. I Bokhimlen hittar du även Regnbågshyllan med skönlitteratur, information, serier och filmer om sexuella minoriteter och könsminoriteter.

I Bokhimlen finns alla tidningar och tidskrifter i Ode. Förutom traditionella analoga tidningar har vi även ett flertal surfplattor på vilka du kan läsa till exempel landskapstidningar och tusentals utländska tidningar i digitalt format.

Om du inte hittar just det verk som du vill ha i Odets Bokhimmel, kan du boka det i huvudstadsregionens andra Helmetbibliotek: du har tillgång till bland annat 3,4 miljoner verk och Nordens största e-bibliotek.

Gå till Helmet-tjänsten

Gå till e-biblioteket

I Bokhimlen kan du själv hämta ut din reservation, utan att köa. Reserverat material är händigt placerat i närheten av rulltrappan.

Stadsverkstaden

I Stadsverkstaden på plan två kan du skapa nytt och återbruka gammalt. Du har tillgång till ett stort urval professionella redskap från lödningsarbetsplats till laserskärare samt givetvis även det som behövs för traditionella hantverk. Arbetsrummen och -redskapen kan användas på egen hand eller med hjälp av personalen.

Med laserskäraren kan du skära och gravera bruksföremål, smycken och dekorationer som du har utformat. Med 3D-skrivaren och -fräsen tillverkar du alla slags fysiska föremål från reservdelar till miniatyrmodeller. Fönsterdekaler och textiltryck skapas med vinylskäraren och dekalskrivaren. Dessutom har du tillgång till olika slags symaskiner för både reparationer och broderi.

I Stadsverkstaden ordnas olika verkstäder och evenemang för besökare i alla åldrar. Kom till Ode för att förverkliga dina idéer!

Alla tjänster och apparater i Verkstaden finns inte ännu tillgängliga. Aktuell information om apparater och anordningar som kan bokas finns i Varaamo:

Gå till Varaamo

Studie-, arbets- och möteslokaler

Tack vare de generösa öppettiderna och trivsamma lokalerna är Ode utmärkt för distansarbete, studier eller en kontorsdag för frilansaren. Du kan ordna egna möten och studiemöten genom att boka ett av de olika stora grupprummen.

I Ode finns trevliga, öppna arbetsplatser med flera eluttag och lugnare läsvrår. Du har tillgång till datorer, skrivare, kopiatorer och skannrar samt trådlöst internet.

Lokaler och apparater som kan bokas

Under arbetet kan du äta lunch eller ta en kaffe på bibliotekets plan ett och tre.

Odes café- och restaurangtjänster

Musiktjänster

I Ode kan användaren ta sig genom processen för musikskapande från början till slut: från repande till färdiga alster och lyckade framföranden. Du kan boka olika studior och musikrum, i vars planering man beaktat många slags behov från mixning till trumspelning. I rummen finns färdiga arbetsstationer, förstärkare och annan musikutrustning. Med bibliotekskortet kan du låna instrument, såsom gitarrer, basgitarrer och syntar, för att användas på biblioteket. Vi ger handledning i användningen av studiolokalerna och utrustningen.

Tillsammans med våra partner ordnar vi föreläsningar med musiktema, verkstäder och konserter. I undervisningslokalerna hålls musikklubbar och -kurser. I Ode finns även ett rum där man kan lyssna och titta på inspelat material och njuta av inspelningar ensam eller i sällskap av andra.

Du kan ordna din egen konsert i Ode. Lokalerna passar för många olika slags evenemang och lokalurvalet sträcker sig från allaktivitetssalen för 200 personer till evenemangslokalen Kuben med väggar av glas.

Alla studiorna och musikrummen finns inte ännu tillgängliga. Aktuell information om apparater och anordningar som kan bokas finns i Varaamo:

Gå till Varaamo

I Ode finns Helsingfors stadsbiblioteks största notsamling: totalt cirka 9 000 noter. Dessutom finns det musikböcker och -tidskrifter, konsertinspelningar och spelskolor på DVD-skivor.

Speltjänster

På plan två i Ode finns utrustning och utrymmen för såväl dig med tycke för digitala spel som dig som gillar brädspel. Spelrummen kan bokas via Varaamo och här kan du spela ensam eller med några vänner på de senaste konsolerna, bege dig på äventyr i den virtuella verkligheten eller återuppleva gamla tider med retrospel.

I spelområdet finns PC-datorer som är kraftfulla nog också för den mer krävande spelfanatikern. Om du däremot behöver ett stort bord med plats för bräd-, kort- eller rollspelsgänget, finns även detta på plan två i Ode. Dessutom ordnar vi öppen, ledd spelverksamhet för alla som vill delta.

Aktuell information om apparater och anordningar som kan bokas finns i Varaamo:

Gå till Varaamo

Evenemang på Ode

I Ode kan du delta i mångsidiga evenemang och verkstäder, lyssna på föreläsningar och bli inspirerad av mediekonst – sju dagar i veckan, från morgon till kväll, vardag som helg.

Klicka här för alla evenemang

Vill du hålla ett eget evenemang i Ode? Det kan vi ordna! För detta har vi olika stora lokaler som är anpassningsbara till många slags aktiviteter. Du har till exempel tillgång till allaktivitetssalen med mångsidig teknik, en biograf, Kuben med sina glasväggar, ett undervisningskök för tio personer och trivsamma mindre lokaler.

Alla lokaler kan bokas enkelt via tjänsten Varaamo.

Gå till Varaamo

Ode för barn och familjer

I Ode finns utrymme för avslappnad tid med familjen och gemensamma aktiviteter. Barn har beaktats på alla våningsplan i Ode och huset är tillgängligt med barnvagn.

Familjerna gläder sig åt den nya Lekparken Loru, som bjuder in barn och vuxna för fri samvaro och ledda aktiviteter. Lekparkens utrymmen finns på tredje våningen på barnavdelningens loft. Besökarna kan träffa personalen i Loru även på andra ställen i Ode, eftersom lekparkens verksamhet sprider sig från Lorus egen bas till hela huset.

Stadsverkstaden på plan två är avsedd för alla som är intresserade av att skapa, pyssla och experimentera, oavsett ålder. På plan två finns även Odets spelkonsoler och -datorer.

Barnens bokvärld på plan tre erbjuder möjlighet att koppla av och försjunka i berättelser. Det finns böcker och annat material för barn, till exempel filmer och brädspel. För sagostunder och evenemang finns det ett boliknande sagorum i barnens bokvärld och ett evenemangsutrymme.

Till barnens bokvärld tar man sig enkelt med hiss direkt från entréplanet. För våra besökare med små biblioteksgäster finns en barnvagnsparkering och ett skötrum.

För barn ordnas många kostnadsfria evenemang i Ode, till exempel rim- och sagostunder, konserter och temadagar. En stor del av evenemangen skapas i samarbete med organisationer och andra professionella barnkulturaktörer.

Klicka här för alla evenemang

Biograf-, informations- och lekparkstjänster

Kino Regina

Nationella audiovisuella institutets biograf Kino Regina bjuder på filmupplevelser. Förutom stora klassiker visar Kino Regina också såväl kortfilmer som konstfilmer och alternativa filmer. Det finns i regel tre föreställningar per dag, sex dagar i veckan, från tisdag till söndag. Biografen har 250 sittplatser och två platser för rullstol. Dessutom har hela den första raden planerats så att den också är tillgänglig med rullstol.

För filmer och föreställningar, gå in på Kino Reginas webbplats ›

Helsingfors-info

Helsingfors-info ger råd i frågor kring Helsingfors stads tjänster, invandring och digitala tjänster. I närheten av infon finns kunddatorer och ett avgiftsfritt wlan-nät.

Helsingfors-info betjänar också på nätet eller per telefon. För mer information, gå in på Helsingfors-infos webbplats ›

Brygga

Brygga är Helsingfors stadsmiljösektors delaktighetslokal där olika aktuella projekt presenteras. Här hittar du också information om hur du kan påverka utvecklingen av staden. På Brygga kan du bland annat ta reda på vilken av Helsingfors stadsdelar du är och läsa andras tankar om #drömmarnasstad.

För mer information, gå in på Bryggas webbplats (på finska) ›

EU@Ode

EU@Ode är EU-kommissionens och Europaparlamentets gemensamma rum där vem som helst kan komma in för att få information och prata om EU-frågor. EU@Ode presenterar EU:s verksamhet och mål med hjälp av bilder, videon och spel. Det finns alltid en guide på plats som kan hjälpa dig i EU-relaterade frågor och visa hur du ska använda de informationskällor som finns.

För mer information, gå in på EU-komissionens webbplats ›

Lekparken Loru

Lekparken Loru är en öppen mötesplats för barnfamiljer med ledda sång-, lek-, vers- och motionsstunder. Lekparken Loru presenterar lekparksverksamheten i Helsingfors och hjälper familjer att hitta lekparken i sitt bostadsområde. Loru är också ett ypperligt utflyktsmål för olika barn- och skolgrupper.

Lorus öppettider och evenemang finns på lekparkens webbplats (på finska) ›

Tre våningar, tre stämningar

Var och en av de tre våningarna i Ode har en egen karaktär alltefter vilka möjligheter de erbjuder. I Ode finns rum för både tysta och mera högljudda aktiviteter.

Läs mer

Lunch, mellanmål eller möteskaffe

Food & Co. bjuder på smakstunder från morgon till kväll, sju dagar i veckan. Du kan också beställa servering till olika möten och evenemang.

Läs mer

Läs mer om Ode

14.10.2020

cityverkstaden

En del av tjänsterna på Odes andra våning stängs på måndag den 26.10

Läs mer

6.10.2020

nyhet

Centrumbiblioteket Ode vann internationellt kulturarvspris

Läs mer

5.10.2020

konst

Konstprojektet Ääreen – dokumentarism i animationer inleds på Ode

Läs mer

5.10.2020

nyhet

Helsingfors 160-åriga stadsbibliotek lever i tiden och når stadsborna med sina mångsidiga tjänster

Läs mer

29.9.2020

nyhet

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar ansiktsskydd på städernas verksamhetsställen

Läs mer

27.9.2020

lästipsskönlitteratur

Ode’s snabbläsningstips

Läs mer

11.9.2020

diskussionEU

Tal om tillståndet i unionen

Läs mer

21.8.2020

tillgänglighet

Vad i all världen är en Ljudfyr?

Läs mer

19.8.2020

fotografistudiorvideo

Fotografi- och videostudion är nu öppen

Läs mer

13.8.2020

event

Helsingfors stadsorkester spelar lunchkonserter på stadens bibliotek i höst

Läs mer

7.8.2020

nyhet

Ode inleder hösten, fler tjänster ska öppnas

Läs mer

31.7.2020

evenemangkonst

Avlastning i en utmattande vardag – Ami Lindholms mediekonstutställning på Ode ger tröst åt föräldrar

Läs mer

3.7.2020

konst

Ode öppnar dörrarna till immersiv konst

Läs mer

10.6.2020

cityverkstadnyhet

Cityverkstadens tjänster tas i bruk

Läs mer

1.6.2020

konstnyhet

Ett nytt offentlig konstverk av Ai Weiwei till centrumbiblioteket Ode

Läs mer

29.5.2020

nyhet

Odes tjänster normaliseras från 1 juni

Läs mer

6.5.2020

nyhet

Låneverksamheten inleds i centrumbiblioteket Ode från och med 8.5

Läs mer

4.5.2020

Bakom kulisserna

Hur står det till på Odes barnavdelning?

Läs mer

30.4.2020

nyhet

Återlämnat material tas emot vardagar fr.o.m. 4.5.2020

Läs mer

20.4.2020

Bakom kulisserna

Bokhimlen städas upp

Läs mer