Tjänsterna

Vad kan man göra på Ode?

Ode är just det som du vill att det ska vara. Du kan träffa vänner, skapa egen konst, läsa och koppla av. Kom med hela familjen, boka ett mötesrum eller tillbringa en arbetsdag i en lugn miljö. På Ode kan du också ordna evenemang själv!

Läs och låna böcker och annat material

På tredje våningen finns den fakta- och skönlitteratur som lånas ut. Kunderna kan välja mellan cirka 100 000 band. Det finns läsning på många olika språk, såsom på de vanligaste europeiska språken, arabiska, kinesiska, somaliska och ryska.

På den översta våningen finns tidningar och tidskrifter samt pekplattor för läsning av e-tidningar. Där finns även servicedisken för reserverat material. Inlämningsautomaten finns på bibliotekets bottenvåning.

Använd familjebibliotekets tjänster

Tjänsterna för barn och familjer har beaktats på de Odes olika våningar. Det finns faciliteter för barnfamiljers behov på biblioteket. På biblioteket finns mycket böcker och annat material för barn, evenemangslokaler, sagorum och barnskötselrum.

I barnens värld på tredje våningen finns ett omfattande urval av barnböcker och annat material. I barnens värld organiseras avgiftsfria evenemang, såsom sagostunder och särskilda dagar för barn. På tredje våningen finns en parkeringsplats för barnvagnar.

Tillverka föremål, pyssla och reparera

I Stadsverkstaden på andra våningen kan du prova på att skriva ut eller skanna i 3D, pyssla, sy, pimpa upp, reparera och snickra. Du kan låna det du behöver bland ett stort urval av verktyg, allt från laserskärare till märkmaskiner, värmepress, symaskiner, overlockmaskiner, broderingsmaskiner och knappmaskiner för att göra egna pins. Du kan reservera apparater via tjänsten Varaamo.

 

Håll ett möte eller arbeta

Tack vare de generösa öppettiderna och trivsamma lokalerna är Ode utmärkt för distansarbete, studier eller en kontorsdag för frilansaren. Du kan ordna egna möten och lektioner genom att boka ett av de olika stora grupprummen. Utrymmen bokas via Varaamo.

I Ode finns trevliga, öppna arbetsplatser med flera eluttag och lugnare läsvrår. Du har tillgång till datorer, skrivare, kopiatorer och skannrar samt trådlöst internet.

Under arbetet kan du äta lunch eller ta en kaffe på bibliotekets plan ett och tre.

Uppleva eller ordna evenemang och utställningar

I Ode kan du delta i mångsidiga evenemang och verkstäder, lyssna på föreläsningar och bli inspirerad av mediekonst – sju dagar i veckan, från morgon till kväll, vardag som helg. Vill du arrangera ett eget evenemang i Ode? Det kan vi ordna! För detta har vi olika stora utrymmen som är anpassningsbara till många slags aktiviteter. Du bokar smidigt alla lokaler via tjänsten Varaamo.

1:a våningen

allaktivitetssalen, biografen

På den livliga entrévåningen finns en stor sal och en biograf för filmvisningar och evenemang. Ode bjuder på otaliga möjligheter att ordna utställningar, pop up-verksamhet, föreställningar eller till exempel olika performanser.

Allaktivitetsutrymmet på 240 kvadratmeter lämpar sig väl för konferenser och föreläsningar. I utrymmet finns en fällbar läktare med maximalt 184 sittplatser. Salen kan också inredas med olika typer av bordsgrupper. Då ryms maximalt 100 personer in.

Med flyttbara väggar kan utrymmet ändras för såväl slutna tillställningar som evenemang med tillträde för bibliotekets alla kunder. Catering-servicen kan beställas till allaktivitetssalen från Odes restaurang.

Biografens auditorium är 250 kvadratmeter stort och på läktaren finns 250 sittplatser. I sambandet med auditoriet finns en foajé som är 50 kvadratmeter stor. Utrymmet kan bokas på måndagar, tisdagar–fredagar kl. 8-15 och på söndagar kl. 10-12. Man kan inte äta i auditoriet.

 

2:a våningen

evenemangsutrymmet Kuutio

På andra våningen i Ode finns Kuutio, en avgiftsbelagd, immersiv lokal på 100 kvadratmeter med väggar av smart glas. Den kan exempelvis användas som digitalt konstgalleri eller virtuell lärmiljö.

3:e våningen

evenemangsutrymmet för barn

I barnens värld kan man ordna evenemang för hela familjen, såsom sagostunder, verkstäder och jippon.

Kuutio, allaktivitetsutrymmet, biografen och köket är avgiftsbelagda utrymmen. De och de avgiftsfria utrymmena kan bokas i december efter att Ode har öppnats.

Skapa bild eller ljud

I de ljudisolerade musikstudiorna och andra arbetsrummen på andra våningen kan du musicera, spela in musik, editera, ta studiofotografier, göra mediekonst eller förverkliga dig själv på många olika sätt. Studiorna och de grafiska arbetsstationerna med utrustning för även de mest krävande amatörerna kan bokas för privat eller allmänt bruk.

Spela

I spelrummen på den andra våningen i Odet kan du låta fantasin flöda. Där finns spelutrustning från PC-datorer till VR-glasögon och ett datorrum där man också kan spela.

Ta en kopp kaffe eller ät på restaurang

När man frågade stadsborna hurdana önskemål de hade om det nya bibliotekets tjänster stod ett mysigt bokcafé och en biblioteksbar på mångas önskelista. Efter en offentlig upphandling valdes Fazer som producent av restaurang- och kafétjänsterna. På den första våningen finns en restaurang med utskänkningsrättigheter, ett kafé och en terrass och på tredje våningen ett kafé där du också kan köpa med dig läckerheter för att avnjuta dem på Medborgarbalkongen därifrån du har en fin utsikt över Tölöviken.

 

Tre våningar, tre stämningar

Läs mer om Odes tre våningar.

Läs mer