Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka idea Oodin rakentamisesta syntyi?

Idean esitti ensimmäistä kertaa vuonna 1998 silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson, joka ehdotti city-kirjastoa rakennettavaksi nykyisen eduskunnan lisärakennuksen paikalle. Kaupunginvaltuusto päätti keskustakirjaston rakentamisesta 28.1.2015.

Miksi Oodi tarvitaan?

Oodin suunnittelun lähtökohtana on julkinen, kaikille avoin, turvallinen ja maksuton kaupunkitila, jollaisista on ollut pulaa Helsingin keskustassa. Keskusta-alueella toimivat Kallion ja Töölön kirjastot sekä Kirjasto 10 ovat kävijämääriltään Helsingin suurimpia, joten tarve kirjastopalveluiden lisäämiselle on ollut suuri.

Miten Oodi on rahoitettu?

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 28.1.2015, että Oodin rahoittaa Helsingin kaupunki. Valtion myöntämä rahoitusosuus on kuitenkin 30 miljoonaa euroa, sillä Oodi on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Kokonaiskustannus on 98 miljoonaa euroa. Oodin käyttömenot rahoittaa Helsingin kaupunki samalla tavalla kuin se rahoittaa muutkin Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteet.

Tuleeko Oodista Helsingin pääkirjasto?

Ei tule. Pasilan kirjasto pysyy Helsingin pääkirjastona ja kaupunginkirjaston hallinnollisena keskuksena, jossa säilyvät myös kaupunginkirjaston valtakunnalliset kehittämistehtävät. Pasilassa on myös kaupunginkirjaston suurin musiikkikokoelma, monikielisen kirjaston palvelut sekä kirjavarasto.

Miten Oodi vaikuttaa lähikirjastojen toimintaan?

Postitalossa sijaitseva Kirjasto 10 suljetaan 1.10.2018 alkaen, ja sen CD- ja LP-levykokoelmat siirretään Pasilan kirjastoon, missä ne ovat asiakkaiden käytettävissä. Muut Kirjasto 10:n palvelut siirtyvät Keskustakirjasto Oodiin.

Milloin Oodiin pääsee tutustumaan?

Opastettujen kierrosten varauskalenteri on avattu. Pääset kalenteriin tästä.

Kuinka Oodin tilat varataan?

Oodin ryhmätiloja voi varata Helsingin kaupungin tilavarauspalvelussa Varaamossa.

Maksullisiin tapahtumatiloihin, auditorio Reginaan ja Maijansaliin voi tehdä varauksia viikolle 3 alkaen, nekin Varaamossa.

Onko tilojen varaaminen maksutonta?

Suurin osa tiloista on kaupunkilaisille maksuttomia. Suurten tapahtumatilojen, kuten auditorio Reginan ja Maijansalin, varaamisesta voidaan periä maksu. Lisätietoa hinnastosta.

Mitä puumateriaaleja Oodissa on käytetty?

Ulkoverhoilu ja ensimmäisen kerroksen sisäverhoilu on kuusta. Toisen kerroksen koteloinnit ovat koivua. Kolmannen kerroksen lattia on tammea ja kansalaisparveke mäntyä. Kansalaisparveketta lukuun ottamatta kaikki käytetty puumateriaali on kotimaista.

Onko Oodin WC ilmainen?

Kyllä on.

Kuinka saavutettava Oodi on?

Oodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Oodi pyrkii olemaan edelläkävijä ja tiennäyttäjä myös saavutettavuuden näkökulmasta.

Saako Oodiin tuoda koiria?

Oodiin voivat tulla ainoastaan avustajakoirat. Helsingin kaupunginkirjastossa on linjattu, että osa kirjastoista on avoimia koirille ja muille lemmikeille ja osaan voivat tulla ainoastaan avustajakoirat. Keskustan alueella Rikhardinkadun kirjasto toivottaa koirat tervetulleiksi. Kallion kirjastossa voi asioida koiran kanssa ensimmäisessä kerroksessa.

Voinko järjestää Oodissa tapahtuman?

Kyllä. Oodi toimii kaupunkilaisten harrastamisen ja esiintymisen alustana. Voit järjestää Oodissa kaikille avoimia tapahtumia, työpajoja tai vaikka kokkauskursseja.

Kuinka paljon kirjoja Oodissa on?

Oodissa 100 000 kappaleen kokoelma kirjoja, lehtiä, nuotteja, leffoja ja pelejä. Oodin kokoelmassa on kirjoja 17 eri kielellä ja aineistoa löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille. Oodi on yksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista, eli asiakkailla on käytössään lähes 3,5 miljoonaa teosta.

Kuinka Oodiin pääsee töihin?

Oodin työntekijät on jo valittu Helsingin kaupunginkirjaston vakituisesta henkilökunnasta. Oodissa toimii myös erilaisia kumppaneita, kuten esimerkiksi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, Fazer ja Leikkipuisto Loru. Kaikilla kumppaneilla on omat työntekijänsä.

Mitä Oodissa voi tehdä?

Oodi on juuri sitä, mitä toivot sen olevan. Tapaa ystäviä, luo omaa taidetta, lue ja rentoudu. Saavu koko perheen kanssa, varaa kokoustila tai vietä työpäivä rauhallisessa ympäristössä. Oodissa voit myös järjestää itse tapahtumia.

Lue lisää