Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyä

Kuinka idea Oodin rakentamisesta syntyi?

Idean esitti ensimmäistä kertaa vuonna 1998 silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson, joka ehdotti city-kirjastoa rakennettavaksi nykyisen eduskunnan lisärakennuksen paikalle. Kaupunginvaltuusto päätti keskustakirjaston rakentamisesta 28.1.2015.

Miksi Oodi tarvitaan?

Oodin suunnittelun lähtökohtana on julkinen, kaikille avoin, turvallinen ja maksuton kaupunkitila, jollaisista on ollut pulaa Helsingin keskustassa. Keskusta-alueella toimivat Kallion ja Töölön kirjastot sekä Kirjasto 10 ovat kävijämääriltään Helsingin suurimpia, joten tarve kirjastopalveluiden lisäämiselle on ollut suuri.

Miten Oodi on rahoitettu?

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 28.1.2015, että Oodin rahoittaa Helsingin kaupunki. Valtion myöntämä rahoitusosuus on kuitenkin 30 miljoonaa euroa, sillä Oodi on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Kokonaiskustannus on 98 miljoonaa euroa.

Tuleeko Oodista Helsingin pääkirjasto?

Ei tule. Pasilan kirjasto pysyy Helsingin pääkirjastona ja kaupunginkirjaston hallinnollisena keskuksena, jossa säilyvät myös kaupunginkirjaston valtakunnalliset kehittämistehtävät.

Miten Oodi vaikuttaa lähikirjastojen toimintaan?

Postitalossa sijaitseva Kirjasto 10 suljetaan 1.10.2018 alkaen, ja sen CD- ja LP-levykokoelmat siirretään Pasilan kirjastoon, missä ne ovat asiakkaiden käytettävissä. Muut Kirjasto 10:n palvelut siirtyvät Keskustakirjasto Oodiin.

Milloin Oodiin pääsee tutustumaan?

Vierailuita Oodiin aletaan järjestää tammikuussa 2019, ja varauksia aletaan ottaa vastaan joulukuussa Oodin avauduttua.

Kuinka Oodin tilat varataan?

Tiloja voi varata Oodin avaamisen jälkeen varaamo.hel.fi-verkkosivuilta.

Onko tilojen varaaminen maksutonta?

Suurin osa tiloista on kaupunkilaisille maksuttomia. Suurten tapahtumatilojen, kuten elokuvateatterin ja monitoimisalin, varaamisesta voidaan periä maksu.

Onko Oodin WC ilmainen?

Kyllä on.

Kuinka saavutettava Oodi on?

Oodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Oodin toivotaan olevan edelläkävijä ja tiennäyttäjä myös saavutettavuuden näkökulmasta.

Saako Oodiin tuoda koiria?

Helsingin kaupunginkirjastossa on linjattu että osa kirjastoista on avoimia koirille ja muille lemmikeille ja osassa taas allergikot ja koirapelkoiset voivat asioida rauhassa. Keskustan alueella koirat toivottavat tervetulleiksi Rikhardinkadun ja Töölön kirjastot. Oodiin voivat tulla vain avustajakoirat.

Voinko järjestää Oodissa tapahtuman?

Kyllä. Tälläkin hetkellä Kirjasto 10:ssä suurin osa tapahtumista on asiakkaiden järjestämiä. Oodissa jatketaan tätä hyväksi koettua linjaa.

Kuinka paljon kirjoja Oodissa on?

Oodissa on 100 000 kirjaa.

Kuinka Oodiin pääsee töihin?

Oodin työntekijät on jo valittu Helsingin kaupunginkirjaston vakituisesta henkilökunnasta. Kumppaneilla on omat työntekijänsä.