Mitä Oodissa voi tehdä?

Oodi on juuri sitä, mitä toivot sen olevan. Lainaa kirjoja, lue lehtiä, käy lounaalla, tee töitä, hengaile, käy elokuvissa, opiskele, pidä kokous, järjestä tapahtuma, ota lasi viiniä, tutustu EU:n toimintaan, luo musiikkia, tapaa ystäviä, ompele verhot, leiki lasten kanssa, pelaa lautapelejä. Oodi on kaikkea tätä ja paljon enemmän.

Kirjataivas

Kolmannessa kerroksessa sijaitseva Kirjataivas on lukijan paratiisi, josta löytyy laaja valikoima teoksia lähes 20 kielellä. Sohvilla puiden katveessa voit viettää aikaa kirjoja ja lehtiä lukien tai vaikka pelata lautapelejä ystävien kanssa.  Kansalaisparvekkeella pääset kesäkaudella ihailemaan upeaa näkymää Töölönlahden puistoon ja kaupungin keskustaan. Oodissa hyödynnetään robotiikkaa, johon voit Kirjataivaassa tutustua siellä täällä touhuilevien vihivaunujen muodossa.

Tarjoamme noin satatuhatta lainattavaa teosta. Aineistoa löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille. Meillä on kaupunginkirjaston suurin nuottikokoelma, laaja sarjakuvakokoelma sekä paljon erilaisia konsoli- ja lautapelejä. Kirjataivaasta löydät myös Sateenkaarihyllyn, joka tarjoaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää kaunokirjallisuutta, tietoa, sarjakuvia ja elokuvia.

Kirjataivaassa sijaitsevat kaikki Oodin sanomalehdet ja aikakauslehdet. Perinteisten lehtien lisäksi meillä on myös runsaasti lehtitabletteja, joilla pääset käsiksi esimerkiksi digitaalisiin maakuntalehtiin ja tuhansiin ulkomaisiin lehtiin.

Jos et löydä mieleistäsi teosta Oodin Kirjataivaasta, voit varata sen pääkaupunkiseudun muista Helmet-kirjastoista: käytössäsi ovat 3,4 miljoonaa teosta ja Pohjoismaiden suurin e-kirjasto.

Siirry Helmet-palveluun

Siirry e-kirjastoon

Kirjataivaasta voit noutaa varauksesi hyllystä itse, jonottamatta. Varaukset on sijoitettu kätevästi heti liukuportaiden läheisyyteen.

Kaupunkiverstas

Toisen kerroksen Kaupunkiverstaalla voit luoda uutta ja tuunata vanhaa. Käytettävissäsi on laaja valikoima ammattitason välineitä kolvaustyöpisteestä laserleikkuriin, perinteisiä kädentaitoja unohtamatta. Työskentelytiloja ja -välineitä pääsee käyttämään itsenäisesti tai henkilökunnan avustuksella.

Laserleikkurilla voit leikata ja kaivertaa suunnittelemasi hyötyesineet, korut ja koristeet. 3D-tulostimella ja -jyrsimellä valmistat fyysisiä esineitä varaosista pienoismalleihin. Ikkunateippaukset ja kangaspainatukset onnistuvat vinyylileikkurin ja tarratulostimen avulla. Käytössäsi on myös erilaisia ompelukoneita, joilla valmistuvat niin korjaustyöt kuin brodeerauksetkin.

Kaupunkiverstaalla järjestetään erilaisia työpajoja ja tapahtumia kaiken ikäisille. Tule Oodiin toteuttamaan ideasi!

Kaikki verstaan palvelut ja laitteet eivät ole vielä käytössä. Ajantasaiset tiedot varattavista laitteista löydät Varaamosta:

Siirry Varaamoon

Opiskelu-, työskentely- ja kokoustilat

Oodi on laajojen aukiolojen ja viihtyisien tilojen vuoksi mainio paikka työskennellä etänä, opiskella tai viettää freelancerin toimistopäivää. Omia kokouksia ja opetustuokioita voit järjestää varaamalla erikokoisia ryhmätiloja.

Oodista löytyy mukavia, avoimia työskentelytiloja useilla virtapistokkeilla sekä rauhallisempia lukutiloja. Käytössäsi on tietokoneita, tulostimia, kopiokone-skannereita ja langaton verkkoyhteys. Oodin tilat ja laitteet ovat varattavissa Varaamo-verkkopalvelussa.

Siirry Varaamoon

Työskentelyn lomassa voit piipahtaa lounaalla tai kahvilla kirjaston ensimmäisessä tai kolmannessa kerroksessa.

Lue lisää Oodin kahvila- ja ravintolapalveluista

Musiikkipalvelut

Oodissa onnistuu musiikin luomisen prosessi alusta loppuun: harjoittelusta aina valmiiseen tuotokseen ja onnistuneeseen esitykseen saakka. Varattavissasi on erilaisia studioita ja soittohuoneita, joita suunniteltaessa on huomioitu monenlaiset tarpeet miksaamisesta rummunsoittoon. Huoneissa on valmiina työasemia, vahvistimia ja muita musiikkilaitteita. Kirjastokortilla voit lainata soittimia, kuten kitaroita, bassoja ja syntetisaattoreita kirjastossa käytettäväksi. Annamme opastusta studiotilojen ja laitteiden käytössä.

Järjestämme yhdessä kumppaneidemme kanssa musiikkiaiheisia luentoja, työpajoja ja konsertteja. Opetustiloissamme pidetään musiikkiin liittyviä kerhoja ja kursseja. Oodissa on myös kuuntelu- ja katseluhuone, jossa voi nauttia tallenteista yksin tai yhdessä.

Voit tulla järjestämään oman konserttisi Oodiin. Tilat taipuvat hyvin monenlaisiin tapahtumiin ja valinnanvaraa löytyy aina 200 hengen monitoimisalista lasiseinillä varustettuun Kuutio-tapahtumatilaan.

Kaikki studiot ja soittohuoneet eivät ole vielä käytössä. Ajantasaiset tiedot varattavista tiloista ja laitteista löydät Varaamosta:

Siirry Varaamoon

Oodissa on Helsingin kaupunginkirjaston laajin nuottikokoelma: yhteensä noin 9000 nuottia. Tämän lisäksi Oodista löytyy musiikkikirjoja ja -lehtiä sekä konserttitaltiointeja ja soitonoppaita DVD-levyillä.

Pelipalvelut

Oodin toisesta kerroksesta löytyy laitteita ja tiloja niin digitaalisia pelejä harrastavan kuin pöytäpeliharrastajan mieleen. Varaamon kautta varattavissa pelihuoneissa voit pelata yksin tai muutaman kaverin kanssa uusimmilla konsoleilla, seikkailla virtuaalitodellisuuden maailmassa tai palata muistoissa taaksepäin retropelien äärellä.

Pelialueelta löytyvät PC-tietokoneet soveltuvat tehoiltaan vaativammankin pelifanin tarpeisiin. Jos taas tarvitset pöydällistä pelitilaa lauta-, kortti- tai roolipeliporukallesi, sitäkin löytyy Oodin toisesta kerroksesta. Järjestämme myös kaikille avointa ohjattua pelitoimintaa.

Ajantasaiset tiedot varattavista tiloista ja laitteista löydät Varaamosta:

Siirry Varaamoon

Oodin tapahtumat

Oodissa voit osallistua monipuolisiin tapahtumiin ja työpajoihin, seurata luentoja sekä inspiroitua mediataiteesta – seitsemänä päivänä viikossa, aamusta iltaan, pyhänä ja arkena.

Katso tapahtumat

Haluatko toteuttaa oman tapahtumasi Oodissa? Sekin onnistuu! Tätä varten meillä on erikokoisia tiloja, jotka mukautuvat monenlaiseen toimintaan. Käytössäsi on esimerkiksi monipuolisella tekniikalla varustettu monitoimisali, elokuvateatteri, lasiseinillä varustettu Kuutio, kymmenen hengen opetuskeittiö sekä viihtyisiä pienempiä tiloja.

Kaikkien tilojen varaaminen sujuu mutkattomasti Varaamo-palvelun kautta.

Siirry Varaamoon

Oodi lapsille ja perheille

Oodissa on tilaa kiireettömälle perheajalle ja yhdessä tekemiselle. Lapset on huomioitu Oodin kaikissa kerroksissa ja taloon on esteetön sisäänpääsy lastenvaunuilla.

Toisen kerroksen Kaupunkiverstas on kaikkia tekemisestä ja kokeilemisesta kiinnostuneita varten iästä riippumatta.  Toisesta kerroksesta löytyvät myös Oodin pelikonsolit ja -koneet.

Perheitä Oodissa ilahduttaa leikkipuisto Loru, joka kutsuu lapsia ja aikuisia viettämään aikaa vapaasti yhdessä tai osallistumaan ohjattuun toimintaan. Leikkipuiston tilat löytyvät kolmannesta kerroksesta, lastenalueen parvelta. Lorun henkilökuntaa voi kohdata muuallakin Oodissa, sillä leikkipuiston toiminta levittäytyy koko taloon.

Vieraile leikkipuisto Lorun verkkosivuilla

Kolmannen kerroksen Lastenmaailma tarjoaa mahdollisuuden rentoon oleskeluun ja tarinoihin uppoutumiseen. Lapsille on kirjoja ja muuta aineistoa, kuten esimerkiksi elokuvia ja lautapelejä. Satutuokioita ja tapahtumia varten lasten maailmassa on pesämäinen satuhuone sekä tapahtumatila.

Lastenmaailmaan pääsee hissillä kätevästi suoraan sisääntulokerroksesta. Vaunuparkki ja hoitohuone palvelevat pienten kirjastovieraiden kanssa liikkuvia.

Lapsille järjestetään Oodissa paljon maksuttomia tapahtumia, kuten loru- ja satutuokioita, konsertteja sekä teemapäiviä. Iso osa tapahtumista syntyy yhteistyössä järjestöjen ja muiden lastenkulttuurin ammattilaisten kanssa.

Katso tapahtumat

Elokuva-, info- ja leikkipuistopalvelut

Kino Regina

Elokuvaelämyksiä tarjoaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Regina. Suurten klassikoiden rinnalla Kino Reginassa nähdään niin nykyelokuvaa kuin taide- ja vaihtoehtoelokuvaakin. Näytöksiä järjestetään kuutena päivänä viikossa, tiistaista sunnuntaihin, keskimäärin kolme näytöstä päivässä. Elokuvateatterissa on 250 istuinpaikkaa ja 2 pyörätuolipaikkaa. Lisäksi koko ensimmäinen rivi on suunniteltu myös pyörätuolikäyttöä varten. Elokuvat ja näytösajat löydät Kino Reginan verkkosivuilta.

Vieraile Kino Reginan verkkosivuilla

Helsinki-info

Helsinki-info tarjoaa neuvontaa Helsingin kaupungin palveluihin, maahanmuuttoon ja digipalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Infon läheisyydestä on asiakastietokoneita sekä maksuton wlan-yhteys. Helsinki-info palvelee myös verkossa tai puhelimitse. Katso lisätiedot Helsinki-infon verkkosivuilta.

Vieraile Helsinki-infon verkkosivuilla

EU@Oodi

EU@Oodi on Euroopan komission ja parlamentin yhteinen tila, johon voi vapaasti tulla hakemaan tietoa ja juttelemaan EU-asioista. EU@Oodissa esitellään EU:n toimintaa ja tavoitteita myös erilaisten kuva- ja videoesitysten sekä pelien avulla. Paikalla on EU-opas, jolta saa apua EU-asioissa sekä tukea EU@Oodin tietolähteiden käytössä.

Vieraile Euroopan komission verkkosivuilla

Leikkipuisto Loru

Leikkipuisto Loru on avoin kohtaamispaikka lapsiperheille, jossa järjestetään ohjattuja laulu-, leikki-, loru- ja liikuntatuokioita. Leikkipuisto Loru tekee helsinkiläistä leikkipuistotoimintaa tutuksi ja auttaa perheitä löytämään oman asuinalueensa leikkipuiston. Loru on myös mainio retkikohde erilaisille lapsi- ja koululaisryhmille.

Vieraile leikkipuisto Lorun verkkosivuilla

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Oodin jokaisella kerroksella on oma luonteensa. Erilaisia tiloja löytyy sekä hiljaiselle että äänekkäämmälle toiminnalle.

Tutustu Oodin kerroksiin

Lounas, välipala tai kokouskahvit

Food & Co. tarjoaa herkutteluhetkiä aamusta iltaan, seitsemänä päivänä viikossa. Voit myös tilata tarjoilut erilaisiin kokouksiin ja tapahtumiin.

Vieraile Oodin ravintoloiden verkkosivuilla

Lue lisää Oodista

20.9.2021

Mediataidetaidetapahtuma

Ääreen – interaktiivisia delfiiniparvia ja animaatioita Oodissa

Lue lisää

10.9.2021

musiikkistudiot

Oodin äänitysstudio aukeaa jälleen

Lue lisää

10.9.2021

elokuvat

Kino Reginan syksyn ohjelmisto on julkaistu

Lue lisää

6.9.2021

ajankohtaista

Oodi on mukana Lahjoita lämpöä! -kampanjassa

Lue lisää

3.9.2021

kaunokirjallisuusvinkkaus

Oodin pikavinkkaus

Lue lisää

2.9.2021

uutinen

Presidentti Koiviston muistomerkin kilpailuteokset esillä

Lue lisää

18.8.2021

nuoret

Oodin nuorisotila on avattu

Lue lisää

2.8.2021

koronauutinen

Pop up -rokotuspiste Oodissa

Lue lisää

26.7.2021

uutinen

Oodin ympäristössä kuvataan tv-sarjaa 26.7.–31.7.2021

Lue lisää

16.6.2021

uutinen

Tervetuloa takaisin Oodiin!

Lue lisää

16.6.2021

kirjallisuusrobotiikka

Obotti – Oodin oma suosittelijabotti

Lue lisää

14.6.2021

taide

Ääreen – avoin teoshaku

Lue lisää

8.6.2021

kaunokirjallisuusvinkkaus

Oodin pikavinkatuimmat

Lue lisää

4.6.2021

taide

Helsingin satelliittiriutta -teos rakentuu Oodiin

Lue lisää

3.6.2021

asiakaskyselypalaute

Vastaa kyselyyn Oodin tapahtuma- ja palvelutarjonnasta

Lue lisää

28.5.2021

Mediataidetaide

Pikseliähky saapuu Oodiin kesäkuun alussa

Lue lisää

28.5.2021

uutinen

Oodi ja muut Helmet-kirjastot avataan 1.6.2021 rajoitetusti

Lue lisää

26.5.2021

uutinen

Helmet-kirjastoissa aletaan periä maksua noutamattomista varauksista 1.6.2021 alkaen

Lue lisää

10.5.2021

elokuvatkavi

LUX Film Days Kino Reginan teatterissa ja verkossa 14.–23.5.

Lue lisää

5.5.2021

uutinen

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat auki rajoitetusti ja valmiina rajoitusten purkuun

Lue lisää